Indonesia Sumatra Mandheling TP Gr. 1 Arabica
Popis
Mnoho z tisíců indonéských ostrovů vzniklo sopečnou činností a jejich půdy jsou bohaté na sopečný popel, ideální k pěstování kávy. Proto některé světové proslulé kávy pocházejí právě z ostrovů Sumatra, Sulavesi a Jáva. Sumatra Mandheling roste na svazích hory Leuser nedaleko stejnojmenného národního parku, kde v čisté přírodě a hluboké džungli dosud žijí orangutani, nosorožci a tygři.
Kávu do Indonésie přinesli Holanďané na konci 18. století, když chtěli prolomit arabský monopol. Na indonéské kávě je unikátní proces zpracování, který se jmenuje giling basah (wet hulled). Slupka kávových třešní se odstraňuje ihned po sběru, kávová zrna pokrytá slizem se ponechají den fermentovat. Při zbytkové vlhkosti asi 50 % se z nich odstraňuje pergamenový obal a zrna se pak nechávají doschnout. (Pergamen se obvykle odstraňuje až u suchých zrn s vlhkostí 12 %.) Tento proces dává kávě modrozelenou barvu, vůni bylin, nízkou kyselost, plnou chuť vzácných dřevin a kořenitou dochuť. Vzniká tak unikátní chuťový profil, typický pro vysoce ceněné indonéské kávy.