Congo Kivu 3 Ziwa Arabica
Popis
Konžská káva byla dlouho považována za outsidera, ale to se rychle mění. Znalci kávy z celého světa objevují obrovský chuťový potenciál, který DR Kongo nabízí. Bohužel na produkci kávy a celkové infrastruktuře se podepsala desetiletí nepokojů. Silnice jsou ve špatném stavu, panuje nedostatek vody a elektřiny. Většinu produkce stále tvoří robusta. V posledních letech však vznikají nová družstva, která se více soustředí na pěstování arabiky a především na produkci výběrové kávy.
Největším exportérem kávy v Demokratické republice Kongo je společnost Coffeelac, jež pomáhá přímo farmářům dostat se k půjčkám, školením a podporuje udržitelnost a kvalitu produkce. Výkup kávy probíhá za transparentní ceny přesně dle kvality produktu.
Předkládaná káva pochází z mycí stanice Bweremana v regionu Kivu, oblasti Masisi, která se rozkládá na úpatí pohoří Virunga, domova horských goril. Kávovníky rostou na březích jezera Kivu a stará se o ně přes 500 farmářů. Na export se dostanou pouze dobře vyzrálá kávová zna, tříděná, zpracovaná mokrou metodou, fermentovaná a následně sušená na slunci na vyvýšených roštech.